Trollí farma a žoldáci v Sýrii. „Putinův kuchař“ se špinavé práce neštítí

31.03.2018 07:12

 

Třináct Rusů obviněných v USA z vměšování do prezidentských voleb pracovalo v ruské Agentuře pro výzkum internetu, která provozuje nechvalně známou petrohradskou trollí farmu. Její ústřední postavou je bývalý prodavač hot dogů Jevgenij Prigožin, který zbohatl díky kontaktům s Vladimirem Putinem.

Dnes pětašedesátiletý rodák z Leningradu kdysi toužil po kariéře profesionálního lyžaře, místo toho ale kvůli loupeži skončil na devět let za mřížemi. Bránu věznice opustil v roce 1990. Sovětský svaz se rozpadal, otevíraly se podnikatelské možnosti a Prigožin si otevřel stánek s párky v rohlíku.

„Rubly se hromadily rychleji, než je máma stačila počítat,“ vzpomínal později. Díky rychle nabytému bohatství investoval do obchodů se smíšeným zbožím a časem ve městě na Něvě otevřel několik luxusních restaurací. „Lidé, kteří nade mnou drželi ochrannou ruku, už měli dost kotlet a vodky a chtěli ochutnat něco nového,“ poznamenal v jednom rozhovoru.

V roce 2002 ve svém petrohradském restaurantu Nový ostrov obsluhoval Vladimira Putina a francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, o rok později šéf Kremlu do jeho restaurace pozval George W. Bushe. Prigožin organizoval státní bankety při příležitosti prezidentských inaugurací a časem se mu začalo přezdívat „Putinův kuchař“.

Brzy se objevily státní zakázky. Prigožinova firma Concord Catering začala dodávat jídlo do škol v Petrohradě a Moskvě, dnes je největším dodavatelem jídla pro ruskou armádu. Fond boje s korupcí ruského opozičníka Alexeje Navalného odhadl, že bývalý prodavač hot dogů minulý rok získal státní kontrakty v hodnotě 3,1 miliardy dolarů.

Dávno se nespecializuje jen na jídlo. Petrohradský web Fontanka zjistil, že Prigožinova společnost Evro Polis, která má kanceláře v Damašku, verbuje Rusy pro žoldnéřské skupiny operující v Sýrii. Firma výměnou za zajištění ochrany ropných polí údajně dostává část z jejich zisků. Prigožinovy firmy se také měly podílet na stavbě ruských základen v Donbasu, za což ho USA před dvěma lety zapsaly na sankční seznam.

„Neštítí se špinavé práce,“ řekl listu The New York Times Ljubov Sobol z Fondu boje proti korupci. „Pro Putina splní jakýkoliv úkol, od potírání opozice po vysílání žoldáků do Sýrie. Slouží v určitých sférách určitým zájmům a Putin mu věří,“ dodal.

Prigožin byl v pátek v Americe obviněn kvůli své roli v Agentuře pro výzkum internetu (AII), jejímž je údajně hlavním sponzorem. Organizace sídlící na petrohradském předměstí Olgino je označována za nejznámější ruskou trollí farmu. Pracuje v ní údajně kolem 250 lidí, ročně provoz firmy stojí kolem 270 milionů rublů (přes 100 milionů korun).

Její hlavní součástí je Federální zpravodajská agentura (FAN), která vyrábí falešné či zkreslené zpravodajství a vysílá ho do světa. Cílem je vykreslit Putinovo Rusko jako stabilní zemi a Západ jako morálně zkaženou civilizaci v úpadku.

Facebook spočítal, že trollí farma vyprodukovala 80 000 příspěvků, které pronikly k 126 milionům Američanů. Google loni v listopadu vyřadil zprávy FAN ze služby automaticky vyhledávaného zpravodajství,což vyvolalo protest ruského ministerstva zahraničí.

PŘEHLEDNĚ: Facebook ukázal, jak jej během voleb zneužila ruská propaganda
Jednou ze třinácti obviněných je jistá Irina Kaverzinová, jejíž privátní elektronickou poštu američtí vyšetřovatelé podle agentury AP získali. Píše se v ní, že Kaverzinová vytváří příspěvky šířené na sociálních sítích, které mají vzbudit dojem, že jejich autory jsou Američané. Texty mají rozdělovat americkou společnost a deformovat povědomí o stavu americké demokracie.

Zaměstnanci AII rovněž využívají falešnou identitu při objednávání demagogických inzerátů v amerických sociálních médiích a při proplácení svých aktivit přes platební systém PayPal.

Spojené státy daly najevo, že budou usilovat o vydání Rusů obviněných z vměšování do prezidentských voleb. Pokud by byli do USA vydáni, což ovšem nelze předpokládat, hrozilo by jim 20 až 30 let vězení.

Prigožin se v pátek americkému obvinění vysmál. „Američané jsou velice citliví lidé, vidí to, co chtějí vidět. Chovám k nim velkou úctu. Vůbec se nezlobím, že jsem se ocitl na tomto seznamu. Chtějí-li vidět čerta, ať ho vidí,“ řekl miliardář agentuře Ria-Novosti.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov seznam obviněných odmítl komentovat. Všechna americká obvinění odmítl. „Dokud neuvidíme fakta, všechno ostatní je žvanění,“ přohlásil v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově.