Válka masek

05.04.2020 11:29

 

Koronavirová pandemie vyvolala celosvětovou pranici o roušky, respirátory a další ochranné pomůcky v boji s nákazou. Nejvíce kritiky za nedostatek ohledů na ostatní sklízí v posledních dnech Spojené státy, obviňované, že bezostyšně přeplácejí čínské výrobce, a dokonce, že „pirátsky kradou” zásilky ochranných prostředků, určené pro jiné země.

Ve Francii už se pro to vžil výraz "válka masek" a v pátek v zatím nejtvrdším odsouzení těchto praktik použili Němci výraz "moderní pirátství" v souvislosti s tím, že USA zabavily v tranzitu na letišti v Bangkoku zásilku dvou set tisíc respirátorů určených do Berlína. Místo toho byla přesměrována do USA.

Prezident Trump také tlačí na americké výrobce ochranných prostředků, aby je nevyvážely mimo zemi, a hrozí uplatněním zákona z doby korejské války, který dává vládě v případě nouze mimořádné pravomoci. V pátek proto vydala společnost 3M prohlášení, ve kterém varuje, že „zastavení vývozu respirátorů může vést jiné země k odvetě a udělat to samé".

Česká vláda to udělala již počátkem března, když zakázala vývoz nebo reexport respirátorů a dezinfekce, protože měla - jak se teď ukazuje - oprávněné obavy z toho, že budou u nás vykoupeny a vyvezeny. Jak v neděli upozornil server Seznam zprávy, dostala teď za to od Evropské komise přes prsty.

Na ministerstvo zdravotnictví dorazil podle serveru předminulý týden dopis, v němž žádá vysvětlení tohoto kroku, který je v rozporu s principem volného obchodu uvnitř Evropské unie. Česku by v případě neuspokojivé reakce teoreticky hrozily sankce, včetně omezení evropských dotací. Ministerstvo zdravotnictví zatím českou odpověď na dopis neodeslalo.

 

Spojené státy čelí tvrdí kritice, že zabavily v Bangkoku zásilku ochranných masek třídy FFP2 určených pro berlínské policisty, které vyrobila americká firma 3M. Podle regionální vlády v Berlíně byla zásilka „zkonfiskována“. Berlínská místní vláda krok označila „moderní pirátství“, uvedla v sobotu stanice BBC.

Berlínský ministr vnitra Andreas Geisel uvedl, že objednané masky nedorazily a zřejmě míří do USA.

„Považujeme to za akt moderního pirátství. To není způsob, jakým jednají transatlantičtí partneři. Dokonce i v dobách globální krize by tu neměly panovat metody z dob Divokého západu. Obracím se na federální vládu, aby vyzvala Spojené státy, aby se držely mezinárodních zákonů,“ rozlítil se Geisel.

Podle ministra zásah zřejmě souvisí s aktuálním zákazem Spojených států vyvážet masky. Společnost 3M, která pomůcky vyrábí, v pátek oznámila, že jí Bílý dům nařídil zastavit všechny dodávky respirátorů z továren v USA do Kanady a Latinské Ameriky, přestože to může mít „značné humanitární následky”.

Americké ministerstvo zahraničí a odbory ministerstva vnitra koordinující americké snahy najít a zajistit ochranné vybavení zatím nereagovaly na žádost o komentář. Spojené státy však aktivovaly zákon z dob korejské války, který umožňuje konfiskovat strategický materiál, nařizovat továrnám, co mají dělat, a distribuovat ho.

„Potřebujeme tyto věci hned pro užití doma. Musíme je mít,“ řekl Trump na každodenní konferenci úkolového uskupení pro boj s koronavirem. Dodal, že americké úřady zabavily asi 200 000 respirátorů třídy N95 (odpovídajících evropské normě FFP2), 130 000 chirurgických roušek a 600 000 rukavic.