Varnsdorf - 1.9.2012

01.09.2012 21:44

 

Miloslav Katan z Varnsdorfu přežil svoji vlastní smrt. Během nedávné bouřky ho hned dvakrát zasáhl kulový blesk. Zraněný zůstal téměř celý den ležet ve svém domě, až pak ho našli jeho kamarádi a dostal se do péče lékařů.

Kulový blesk vlétl do domu oknem v horním patře. Celá zvláštní událost prý trvala několik vteřin. “Začalo to takovou malou hvězdičkou, koulí, která tam vletěla. Vyhodila nábytek a já stál v rohu. Jak se mě to dotklo, tak jsem vyletěl a normálně jsem letěl asi 5 metrů,“ popisuje neuvěřitelné okamžiky Miloslav Katan. Bouřka to musela být opravdu pořádná, nikdo ze sousedů tak silnou bouři nepamatuje.

"Vlétlo to tam oknem, udeřilo do kamen a od nich se to odrazilo do něj a spálilo ho to. Pak to vylétlo dveřmi do chodby na schodiště, dolů, tam to něco rozházelo a bouchalo. Pak se to vrátilo zpátky po schodišti nahoru a vylétlo to oknem ven,“ říká jeden z přátel pana Katana.

"Ten blesk mě trefil dvakrát. Jednu jsem dostal do ruky a druhou do nohy,“ popisuje pan Katan rozsah zásahu kulovým bleskem.

Pan Katan měl štěstí v neštěstí. Se svým zraněním zůstal doma ležet neschopný pohybu. Ale naštěstí si jeho kamarádi všimli, že celý den nevychází z domu. Volali na něj do okna a on jenom odpovídal, že to byl blesk.

"Jenom něco mumlal. Tak tady Honzík popadl žebřík. Vylezl tam a jak tam vlezl, tak hned volal záchranku, protože věděl, že je zle,“ přidává další ze sousedů. Záchranáři, kteří přijeli, nevěděli, jestli jim neselhaly přístroje. "Měl tlak 284 na 220. Doktor říkal, že takové hodnoty ještě nikdy neviděl,“ říká jeden ze svědků události. Když dali pana Katana na kapačku, nestačili se divit. "Mělo to téct z kapačky do žíly, ale ta krev stoupala ze žíly nahoru do kapačky. Tak vysoký měl tlak,“ přidává další ze svědků.

Pan Katan nyní leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Rumburku a jeho stav už je stabilizovaný a dobrý. Fakt, že dokázal přežít dvojnásobný zásah bleskem, si jeho kamarádi vysvětlovat nechtějí. Vědí, že mezi nebem a zemí se dějí věci, které se pochopit dost dobře nedají. Těší se ale, že si s ním v jeho oblíbené hospůdce dají pivo.

Miloslav Katan se do svého domku už vracet nechce. Má totiž veliký strach. Dům plánuje prodat a než se zcela zotaví, chce bydlet u svých kamarádů.