Velitelství Hvězdné brány

09.08.2015 07:31

Velitelství Hvězdné brány (v angličtině Stargate Command, zkracováno na SGC) je fiktivní přísně tajná vojenská základna ve sci-fi seriálech Hvězdná brána, Hvězdná brána: Atlantida a Stargate Universe umístěná pod Cheyennskou horou nedaleko Colorado Springs. Je Inspirována skutečným zařízením Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD). Tato vojenská organizace je pověřena provozováním Hvězdné brány a všech záležitosti týkající se cizích planet nebo misí k získávání nových technologií od mimozemských civilizací. Zaměstnává vědecké odborníky, vojenský personál a je hlavní základnou SG týmů.

Moderní historie programu Hvězdné brány začíná, když byla odhalena hvězdná brána v Egyptě v roce 1928. Zařízení bylo posléze převezeno do Spojených států v roce 1939, aby bylo schováno před Nacisty. Později bylo zařízení nainstalováno v Cheyenne Mountain v Coloradu (v Creek Mountain v Coloradu ve filmu Hvězdná brána). Ve filmu, Dr. Daniel Jackson dešifruje způsob fungování Hvězdné brány a je poslán s týmem na planetu, kde se setkává s goa'uldem Ra, kterého zničí a osvobodí místní obyvatele z otroctví. Ve víře, že existuje jediný možný cíl, na který se dá skrze Hvězdnou bránu projít, nebyly uskutečněny žádné další mise a program byl ukončen.

V úvodní epizodě seriálu Hvězdná brána Děti Bohů je odhalena existence další vážné mimozemské hrozby pro Zemi, goa'uld Apophis. Zjišťuje se, že ve skutečnosti existují tisíce planet přístupných skrze Hvězdnou bránu. Následkem toho, Spojené státy zakládají velitelství Hvězdné brány uvnitř Cheyenne Mountain a pověřují devět týmů (jejichž počet se v průběhu seriálu zvyšuje), aby cestovaly bránou a odhalily hrozby, vyjednávaly s dalšími civilizacemi a získávaly technologii pro obranu Země.

SGC vybudovalo mimozemskou základnu nazvanou Stanoviště Alfa. Zpočátku sloužila jako místo pro evakuaci vybraných elitních osob Spojených států v případě invaze Goa'uldů. Později začala sloužit jako záchranné stanoviště pro SG týmy, kterým se nepodařilo kontaktovat přímo SGC na Zemi. Toto stanoviště využilo i několik spojenců Země, hlavně Tok'rové a Jaffové, kteří jej využili k ukrytí se před Goa'uldy. Stanoviště Alfa také slouží jako dočasný domov pro jakékoliv velké skupiny lidí, které byly evakuovány z jejich domovských planet a také jako zkušební zařízení pro testování nového prototypu kosmického plavidla.

Poté co se Anubis při zkoumání mysli Jonase Quinna dozvídá o umístění prvního Stanoviště Alfa, je vybudováno druhé Stanoviště Alfa. Několik měsíců po jeho vybudování bylo zničeno útokem několika Kull bojovníků v epizodě Umíráček a bylo opuštěno.

Třetí Stanoviště Alfa bylo vybudováno uvnitř hory na P4X-650 a má vzletovou a přistávací dráhu pro F-302. RepliCarter navštěvuje toto zařízení v epizodě Blíženci, aby se zbavila Pátého a dozvěděla se více o Antické protireplikátorské zbrani.