Vody vstanou, vepři promluví

02.01.2019 18:00

 

Proroctví polozapomenuté vědmy ze 17. století. Neprovdaná hraběcí dcera Sibyla Weiss pro úvod roku 2019 předpověděla, že na Prahu – konkrétně na Vyšehrad – dopadne obří ohnivá koule a celé město smete z povrchu.

Přestože zdevastovaná Praha těžko představuje líbeznou perspektivu, vedle dalšího, tentokrát francouzského, proroka vyhlíží německo-česká vědma jako vyslovená optimistka. Věhlasný Nostradamus se s rokem 2019 absolutně nemazlil. Ve století před Sibylou Weiss predikoval, že tehdy „povstanou vodstva a země zmizí pod nimi“. Má se prý načít sedmadvacetiletá éra, které dal Nostradamus titulek „Strach a utrpení“. Vedle vodních spoust přidal do koktejlu také silná zemětřesení či lesní požáry. Za plundrováním zdrojů a míst pro život pak těsně následují války a migrace.

Když se očešou expresivní výrazy, Nostradamova předpověď, jakkoli katastrofická, se zas tak moc neodchyluje od aktuálních varování klimatologů, že už by bylo načase přestat znečišťovat vodu, plundrovat půdu s lesy a děravět atmosféru přísunem skleníkových plynů. Na rozdíl od dnešních Nostradamových vykladačů ale vědci nenastavili ručičky hodinek na dvanáctku, čas a prostor na nápravu je. A kdy už by byl vhodnější moment adoptovat bohulibé předsevzetí než o půlnoci, kdy se zdraví starý rok s novým.

Ještě jeden pozoruhodný aspekt přisoudil Nostradamus roku 2019 a konspirátoři se složitě shodují, co přesně svým výrokem mínil. „Vepři se stanou bratry člověka.“ a že „Lidé si budou bližší se zvířaty než svými přáteli.“ Většina samozvaných vykladačů se rozhodla, že alespoň v tomto bodě vykutá pozitivum. Češi a Slováci už to znají z Arabely, ale pro ostatní národy půjde o novinku – lidé se prý naučí hovořit s němými tvářemi. Fanoušci se sklonem ke škarohlídství ve vizi spatřují spíš úpadek člověčenství na nižší úroveň.