Vyřeší meditace problémy?

21.10.2007 11:58

 

Osho: Když máš ve věcech jasno, když jsi schopen vidět, tvé životní problémy se rozpustí. Připomeň mi význam slova Rozpustí. Nechci, abys hledal odpověď, řešení tvých problémů. Chci jen hovořit o životních problémech. To je má otázka.

 

Nejdůležitější věcí je pochopit, že tyto problémy života jsou tvořeny pouze nejasností neprůzračností vašeho vidění. Není to tak, že nejdříve musíš vidět čistě, pak najdeš řešení a poté se budeš pokoušet toto řešení aplikovat, aby tvé problémy zmizely. Ten proces není tak dlouhý. Je jednoduchý a krátký.

V ten moment, kdy uvidíš opravdu čistě, jasně svůj problém, jsi ho rozpustil.

Není to tedy tak, že jakmile najdeš odpověď na svůj problém, uplatníš ji a jednoho dne budeš úspěšný v překonání, rozbití tohoto problému. Ten problém existuje pouze v tom nezřetelném vidění. Ty jsi jeho stvořitel.

Vzpomeň si znovu. Já hovořím o životních problémech. Já neříkám, že když se ti porouchá tvůj automobil, že máš sedět v tichosti a čistě pozorovat v čem je problém. Problém je jasný, tak něco udělej. Není to o tom, že si máš v tichosti sednout pod strom a meditovat a ve chvíli, kdy pak otevřeš své oči, pozorovat, zda problém je vyřešen či nikoliv.

Tento problém je pouze mechanickým problémem. Jestliže jsi píchnul pneumatiku, musíš ji vyměnit. Sedění pod stromem nepomůže, tak vstaň a vyměň ji. Nemá to nic společného s tvou myslí a jasností tvého vidění a také ji to nezmění, co by se mělo změnit, je ta silnice.

A co může tvá jasnozřivost udělat s tou silnicí? Můžou tisíce meditátorů nějak zlepšit tu silnici? Pouze meditace stačí - a ráno nalezneš krásnou asfaltovou silnici.

Nejasnost vidění svých problémů je příčinou jejich vzniku. Jejich jasné vidění je rozpouští. Jestli jsi schopen jasně vidět své problémy, oni zmizí.

Nemusíš činit nic víc než jen to, co jsem právě řekl. Veškerá činnost je pouze vidět, pozorovat jak problémy vznikají, jak si tě přivlastňují, jak se najednou stáváš jimi úplně zaslepený, zamlžený a jak díky nim začínáš bláznit, čehož budeš posléze litovat až zjistíš, o jakou šílenou pitomost se vlastně jednalo. Děláš to proti své mysli, a přesto že jsi to nikdy dělat nechtěl, děláš to zas a zas. A dokonce když jsi tak činil v minulosti už jsi věděl, že tak činit nechceš. A bude to tak pokračovat stále, dokud budeš vlastníkem těch problémů...

(Osho "From Misery to Enlightenment, Chapter 20")