Vytvoření vesmírných sil

18.12.2018 21:48

Americký prezident Donald Trump nařídil Pentagonu vytvořit nové velitelství pro vojenské operace ve vesmíru. Podle AP jde o krok k vytvoření vesmírných sil jako druhu vojsk.

Nové velitelství by mělo lépe organizovat operace ve vesmíru, urychlit technický pokrok a nalézt efektivnější způsoby obrany amerických zařízení ve vesmíru, včetně rozsáhlého uskupení družic, které slouží americkým silám k navigaci, spojení a průzkumu.

Středisko má podle AP převzít asi šest set lidí ze stávajících vesmírných složek amerických sil. Nejméně tisícovka by se měla přidat v dalších letech. Výdaje zejména na tento personál vyjdou v příštích pěti letech na 800 milionů dolarů (přes 18 miliard korun).

Šéf Bílého domu již od jara avizuje, že vytvoří vesmírné síly, které budou rovnocenné s ostatními druhy ozbrojených sil. „Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil prezident před červnovým zasedáním sboru pro otázky amerického vesmírného programu.

USA podle Trumpa nesmějí dopustit, „aby nás vedly Čína, Rusko a další země“. „Budeme mít vzdušné síly a budeme mít vesmírné síly, oddělené, ale rovnocenné,“ prohlásil prezident. Podle AP panují obavy, že by Čína a Rusko mohly rušit, ochromit, či dokonce ničit americké družice.

Vesmírné síly budou vedle letectva, námořnictva, pozemního vojska, námořní pěchoty a pobřežní stráže šestou samostatnou složkou amerických ozbrojených sil.

Trump letos prosadil zvýšení rozpočtu NASA s tím, že postupně omezí jeho účast na projektu Mezinárodní vesmírné stanice, jehož financování americká vláda do roku 2025 ukončí a ponechá na soukromých společnostech. NASA by se naproti tomu měla soustředit na návrat k Měsíci, který má být podle Trumpových představ reálný za pět let.

Trump rovněž podepsal dekret zaměřený na omezení nežádoucího nadbytku techniky a z ní vytvořeného odpadu na oběžné dráze kolem Země. Nově vypouštěné družice by se podle nařízení měly držet přísnějších standardů, aby se předešlo možným kolizím.