Z nákladní lodi našli jen záchranné vesty

21.11.2015 09:45

 

Během hurikánu Joaquin se ve čtvrtek ztratila nákladní loď El Faro s 33člennou posádkou na palubě. Plavidlo bylo naposledy spatřeno u bahamského ostrova Crooked Island. Ani po čtyřech dnech nikdo neví, kam se loď s posádkou vypařila. Přiživí záhada legendu bermudského trojúhelníku?

 

Záchranáři mají obavy o 33člennou posádku nákladní lodě El Faro. Plavidlo o délce 224 metrů se ve východní části Baham dostalo do potíží a pobřežní hlídka po něm zatím neúspěšně pátrá. Loď se ztratila na cestě z Floridy do Portorika, v oblasti tzv. bermudského trojúhelníku, který má pověst oblasti se zvýšeným výskytem záhadného mizení lodí a letadel.
Posádka podle úřadů hlásila, že loď ztratila pohon a začala se naklánět. Nabrala i vodu, ale to už námořníci údajně dostali pod kontrolu.
Záchranáři ale s lodí nemají už od čtvrtka spojení. Letecké týmy pročesávající oblast nalezly jen olejovou skvrnu a trosky rozptýlené na ploše asi 800 km2. Jedná se především o kusy pěnového polystyrénu, latě, trosky kontejnerů, záchranné vesty a kruhy. Tedy materiál, který mohl být na palubě. Pobřežní hlídka si ale zatím není jistá, zda všechny tyto věci patří k pohřešovanému plavidlu. Do vody se mohly při hurikánu dostat i z okolních ostrovů.
Na nezvěstné 240 metrů dlouhé kontejnerové lodi El Faro, která plula z Floridy do Portorika, se plavilo 28 Američanů a pět Poláků. Rodiny námořníků z neštěstí viní kapitána Michaela Davidsona, který se s lodí do bouře vydal. Jeho manželka Theresa ale prohlásila, že její muž je „více než způsobilý“, a věří, že celá posádka bude do víkendu zachráněna.
Podle záchranářů je ještě příliš brzy na nějaké závěry. „Stále jsme s lodí nenavázali spojení, ani nevíme, zda trosky pocházejí z lodi,“ řekl mluvčí Pobřežní stráže Bobby Nash.