Záhada bermudského trojúhelníku

17.09.2016 09:36

 

Jednoho slunného dne před 57 lety vyrazilo pět vojenských letadel ze své základny na Floridě na běžnou tréninkovou misi. Let byl znám pod označením Let 19. Jenže ani posádku, ani stroje již nikdy nikdo nespatřil. Tato událost předznamenala zrození záhadné legendy.

Bermudský trojúhelník je oblast u pobřeží Spojených států, přibližně ohraničená Miami, Bermudami a Portorikem. Nikdo nevede podrobné statistiky, ale během uplynulých století v tomto pomyslném trojúhelníku jednoduše zmizelo několik lodí a letadel.

Už v dávné minulosti ale byly v této oblasti zaznamenány neobvyklé jevy. Kryštof Kolumbus například psal ve svých lodních denících o podivném chování kompasu.

Tento region ovšem dostal své jméno až v srpnu 1964, kdy novinář Vincent Gaddis nazval hlavní článek pro magazín Argosy, který informoval o ztraceném Letu 19, "Záhada bermudského trojúhelníku". Tak byl odstartována popularita tohoto místa.

Již mnohokrát se vědci, popularizátoři vědy a novináři snažili najít vysvětlení záhadných jevů. Bylo vymyšleno mnoho nezřídka exotických teorií o příčinách zmizení lodí i letadel.

Zmizení byla přičítána zjevení obrovských mořských příšer, obřích chobotnic, ale také únosy mimozemšťanů, zvláštní třetí dimenze vytvořená neznámými bytostmi, vzedmutí oceánu díky nahromaděnému methanu...

Realita, jak už to tak bývá, je zřejmě mnohem prozaičtější. Někdo tvrdí, že je za tím pouhá záludnost matky přírody, souhra lidských chyb, technické potíže nebo prostě neuvěřitelná souhra nešťastných náhod. I tak se dá vysvětlit série záhadných zmizení.

"Tato oblast je celkem rušnou křižovatkou, a tak je hojně navštěvována už od dob evropských zámořských objevitelů," říká John Reilly, historik z americké nadace věnované historii námořnictví. "Stejně jako můžeme říci, že tam zmizelo několik lodí a letadel, můžeme také říct, že na křižovatce v New Hampshire je nějak překvapivě velké množství autonehod."

Poručík A. L. Russell, zodpovědný za otázky bermudského trojúhelníku u americké pobřežní hlídky, napsal: "Podle našich zkušeností se tu zkombinovaly síly přírody s nepředvídatelným lidským faktorem. Výsledek mnohonásobně předčil všechny sci-fi příběhy."

 

Hřbitov uprostřed Atlantiku

Oblast bermudského trojúhelníku má záhadných prvenství více. Je to jedno ze dvou míst na světě, které má podobnou reputaci - druhé je oblast přezdívaná Ďáblovo moře poblíž východního pobřeží Japonska. Vznikají tam při navigaci kompasem nepřesnosti kvůli skutečnému a magnetickému severu.

K zvláštnostem území bermudského trojúhelníku přispívá také to, že je to místo s výskytem několika nejhlubších podmořských příkopů na světě. Vraky lodí tu mohou zakotvit ve vlhkém hrobě dlouhé míle pod hladinou oceánu. Většina mořského dna v bermudském trojúhelníku leží v hloubce přes 5 791 metrů, nejníže je jižní cíp příkopu Puerto Rico Trench, který zasahuje až do hloubky 8 229 metrů pod úrovní mořské hladiny.

Zrádné mělčiny a útesy se ostatně nacházejí podél celého kontinentálního šelfu. Silné proudy proudící u útesů stále představují nové a nové nebezpečí pro navigátory, jak potvrzuje i místní pobřežní hlídka.

A pak je tu také nevyzpytatelné počasí.  "Nejzvláštnější je, že v této oblasti se běžně vyskytují hurikány, ale není to oblast s mimořádnou četností vzniku bouří." říká Dave Feit, vedoucí centra pro předpověď počasí na moři.

Dave Ferit bohužel také poznamenal, že podél západního okraje trojúhelníku proudí Golfský proud, což může občas být příčinou některých potíží. Golfský proud je pomořská řeka široká 64 až 80 km, která cirkuluje do Severního ledového oceánu. Má vliv na proměny počasí v oblastech, které ovlivňuje.

"Pokud máte správné počasí, můžete tu vidět neuvěřitelně velké vlny," říká Feit. "Když má nějaká vlna osm stop vně Golfského proudu, může být dva až třikrát vyšší uprostřed něj. Námořníci umí občas rozpoznat Golfský proud podle mraků a bouří, které se nad ním tvoří."

Pobřežní hlídka také poznamenává, že nepředvídatelné karibské a atlantické bouře mohou zapřičiňovat průtrže mračen, které znamenají pohromu pro piloty a námořníky.

Zkrátka ani jedna z teorií spolehlivě nevysvětluje záhadu bermudského trojúhelníku. Každý z vás si musí zodpovědět sám, ke které hypotéze se přiklonit: hrůzubudící obrovitá chobotnice stahující svými chapadly bezmocnou loď na dno mořské, únos mimozemskými bytostmi, neuvěřitelná souhru lidských chyb a náhod, či prostě zásah náladové Matky přírody...