Záhadný signál z vesmíru

21.12.2020 21:21

Astronomové si už několik měsíců marně lámou hlavu nad původem záhadného signálu přicházejícího z oblasti našemu Slunci nejbližší hvězdy Proximy Centauri. Zachycená emise rádiových vln odpovídá předpokládané podobě zprávy od inteligentních bytostí. Astronomové projektu Breaktrough Listen chtěli svůj objev zveřejnit až poté, co dokončí analýzu. Jejich tajemství ale předčasně vyzradil deník The Guardian.

„Je to nejnadějnější kandidát (na signál od mimozemských bytostí) od objevení signálu Wow ze 70. let minulého století,“ řekl Guardianu pod podmínkou anonymity jeden z expertů projektu Breaktrough Listen, který se pátráním po mimozemských civilizací seriozně zabývá. 

Mimozemšťané jsou sice v žebříčku zvažovaných vysvětlení až na posledním místě, všichni v projektu Breaktrough Listen ale doufají, že jde právě o ně.

Zbývá vyloučit ostatní možné původce. A tou nejpravděpodobnější je člověk. Konkrétně rádiové vysílání ze Země, družíce nebo vesmírné sondy. Další možností je přirozený původ signálu ze vzdáleného vesmíru. Háček je v tom, že žádný astronomům dosud známý objekt nebo jev podobné signály nevysílá.