Založme Organizaci spojených náboženství

04.09.2014 18:07

Bývalý izraelský prezident Šimon Peres dnes navrhl papeži Františkovi založení organizace, která by po vzoru Organizace spojených národů (OSN) sdružovala světová náboženství. Informovala o tom agentura ANSA.

„Potřebujeme Organizaci spojených náboženství,” řekl 91letý izraelský politik před audiencí u papeže vatikánskému tisku. „Byl by to nejlepší způsob, jak vystoupit proti teroristům, kteří zabíjejí ve jménu víry,” dodal.

OSN je podle nositele Nobelovy ceny příliš zastaralá a nedokáže reagovat pružně. Peres prý počítá také s vytvoření Charty Spojených náboženství jako obdoby Charty Spojených národů. Františkovi údajně nabídl předsednictví organizace.

Podle papežova mluvčího Federica Lombardiho František Peresův návrh při 45minutovém setkání vyslechl „pozorně a se zájmem”. Neslíbil mu prý osobní účast na projektu, pověří prý ale příslušné kongregace, aby vývoj Peresova plánu pečlivě sledovaly.

Papež se s Peresem setkal naposledy na počátku června, kdy ho ještě jako úřadujícího prezidenta spolu s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem pozval ke společné modlitbě za mír na Blízkém východě.