Zemřel náčelník Miloslav Stingl

13.05.2020 06:00

 

V pondělí 11.5.2020 zemřel ve věku 89 let známý cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl.

Stingl, který se narodil v roce 1930 v Bílině, zkoumal řadu indiánských kmenů a byl dokonce čestným náčelníkem kmene Kikapú.

Pracoval pro akademii věd, kde se specializoval na mimoevropské kultury. Nejvíce se věnoval Mayům, Polynésanům a australským Aboriginům, ale navštívil celkem přes 150 zemí.

Stingl uváděl, že dokáže alespoň částečně mluvit 17 jazyky. Na cestách strávil téměř dvacet let. Přednášel mimo jiné v New Yorku a byl členem Société des Américanistes při UNESCO v Paříži a rovněž do Société des Océanistes.

Zážitky z cest pak využil ve 41 knížkách, které vycházely i v zahraničí. Stal se tak jedním z nejpřekládanějších českých autorů, v jeho případě šlo hlavně o literaturu faktu. Propagoval také Čechy, vydal třeba knihu o západočeských lázeňských městech či o Praze.

Miloslav Stingl na cestách hodně natáčel a fotil. Německá televize díky tomu uvedla seriál Kolem světa s Miloslavem Stinglem, pro slovenskou televizi točil seriál o indiánských kmenech Předkové a potomci Vinnetoua a moderoval i cestopisný cyklus Československé televize Klub cestovatelů. Několik pořadů připravil i pro rozhlas.

Miloslav Stingl byl předsedou redakční rady měsíčníku Latinská Amerika a místopředsedou Československé společnosti přátel Latinské Ameriky.
Ve světě jsou za jeho nejvýznamnější knihy považovány tituly Umění a kultury Indiánů a Eskymáků Severní Ameriky, Umění a kultury původních obyvatel Austrálie a Oceánie a Umění starého Mexika.

Navštívil sto jeden a padesát zemí, víc než Hanzelka se Zikmundem, čtrnáctkrát obeplul či obletěl zeměkouli, hovoří deseti jazyky a z mnoha kmenových ovládá alespoň stovku slov k základní domluvě. Náčelník indiánského kmene Kikapů má dva doktoráty, napsal jedenačtyřicet knih a znal se s Heyerdahlem i Däni kenem.