Antikové

08.08.2015 00:05

Antikové (nazývaní v galaxii Pegasus Lanteané) jsou fiktivní humanoidní rasou v sci-fi seriálech Hvězdná brána, Hvězdná brána: Atlantida a Stargate Universe. Ve svém jazyce se nazývají Anqueetas. Původně žili jako jedna civilizace s Orii a nazývali se Alterané. Antikové byli první evolucí lidské rasy a jsou také jednou z nejvyspělejších ras, která kdy existovala ve vesmíru. Jsou tvůrci sítě hvězdných bran v Mléčné dráze a Pegasu. Na Zemi jsou známí jako stavitelé cest, kteří vystoupili na nebesa, v galaxii Pegas jsou tamními lidskými civilizacemi uctíváni jako Předkové. Byli členy Aliance čtyř velkých ras (spolu s Asgardy, Furlingy a Noxy).

Spolu s Orii objevili cestu, jak se povznést. Povznesení Antikové tvoří skupinu Ostatních. Všeobecně se řídí pravidlem nezasahování do nižších sfér bytí, byť někteří toto pravidlo porušují. Vědí o praktikách Oriů a odmítají je, ale věří ve filozofii nezasahování a svobodné vůle, a proto proti Oriům nepodnikají žádné kroky.

 

Přibližně před 50-10 milióny let se ve vzdálené galaxii vyvinula první evoluce lidské rasy – Alterané –, která dosáhla mimořádné technologické vyspělosti. V této době Antikové žili v jedné civilizaci společně s Orii. Mezi Orii a Antiky se však objevil filozofický rozkol. Zatímco Antikové věřili v poznání skrze vědu, Oriové se stali fanatiky trvajícími na své náboženské víře. Tento rozkol je znepřátelil natolik, že se Oriové pokusili Antiky zničit. K obraně proti Oriům vyvinuli zbraň, Archu pravdy, schopnou přesvědčit Orie o skutečné pravdě. Antikové však nakonec zbraň z morálních důvodů nepoužili (věřili ve svobodnou vůli).[4] Místo toho se Antikové rozhodli odejít z galaxie a najít si nový domov.

 

Nakonec objevili Mléčnou dráhu a nazvali jí Avalon, kde se usadili a postavili novou civilizaci. V naší galaxii poprvé přistáli na planetě Dakara a vytvořili síť hvězdných bran. Mezi kolonizované planety patřila i Země (kterou nazývali Terra). Na Zemi také bylo město Atlantis, které je staré asi 5 milionů let.[6] Se svými vyspělými technologiemi se stali jednou ze čtyř ras Aliance (spolu s Asgardy, Noxy a Furlingy).

Před asi 5 milióny let se v naší galaxii začala šířit choroba, kterou Antikové nebyli schopni vyléčit. Aby unikli zkáze, rozhodli se odejít. Zároveň však vyvinuli zařízení, které dokáže zničit veškerý život v galaxii, ale dokáže ho i zasít. Antikové tedy nejprve zničili veškerý život v galaxii a pak ho ve stejné podobě opětovně zaseli. Současná evoluce lidstva je výsledkem této procedury.

Před 5 miliony let Antikové odešli do galaxie Pegasus. Usadili se na planetě, kterou nazvali Lantea (odtud pochází označení Antiků jako Lanteanů). V Pegasu také rozšířili lidskou rasu (lidé v Pegasu je nazývají Předky).

Antikové následně neúmyslně zkřížili Eratuského brouka (tak jej pojmenovala expedice na Atlantis ze Země) a člověka, z čehož vznikla rasa Wraithů, živících se vysáváním "života" z lidí. (Eratuský brouk byl původně parazit, živící se podobným způsobem jako klíště. Postupně do svého genetického kódu přidával části Antické DNA a získával tak některé jejich schopnosti, například telepatii, až se vyvinul v humanoidní formu života.)

Když před asi 10 tisíci lety Wraithové technologicky pokročili natolik, že začali "sklízet" antiky po celé galaxii, tak se Antikové začali bránit, ale Wraithi se nechtěli vzdát svých "pastvin" a tak začali válčit s Antiky, aby získali technologický náskok před lidmi a mohli je sklízet beze strachu z dostatečné obrany. Antikové už vyhrávali válku, ale bohužel pro Antiky, Wraithové ukořistili jednu z jejich lodí třídy Aurora s nabitým ZPM. Když zjistili energetický potenciál ZPM, začali se klonovat. Díky klonování byla brzy Wraithská armáda mnohosetkrát větší a Antikové začali prohrávat. Během jediného století byli Antikové téměř vyhlazeni.

Zůstalo jen jediné město, Atlantida. Toto město bylo schopné díky své technologii štítů a zbraní vyhrát každou bitvu, ale válku už ne. Proto se Antikové nakonec rozhodli, že Atlantis opustí a vrátí se zpět na svou dávnou domovskou planetu, planetu Zemi. Potopili Atlantis a vrátili se bránou zpět. Zde někteří dožili své životy (a přitom mezi lidmi rozšířili antický gen, umožňující mentální ovládání antických technologií), odešli bránou do všech koutů galaxie, nebo se povznesli.
 

Antikové si byli jistí, že život existuje v rozmanité podobě po celém vesmíru a hvězdné brány představovaly ideální prostředek k dalšímu objevování. Antikové se však k tomuto experimentu nikdy nevrátili, protože objevili povznesení. Loď Destiny a celý experiment je námětem seriálu Stargate Universe.

Všechny vědomosti Antiků byly uloženy v archivu znalostí Antiků, který zachytil plukovníka O'Neilla a přenesl mu do mozku svůj kompletní obsah. Plukovník O'Neill následně v SGC vytvořil externí zdroj energie k Hvězdné bráně, díky kterému byl schopen zadat osmizámkovou adresu na hvězdné bráně. Tato adresa vedla na planetu Asgardů, kteří mu všechen tento obsah z mozku vymazali (O'Neill by jinak zemřel, protože lidský mozek není schopen pojmout tak obrovské množství informací).

Pozemšťané se snažili najít místo, kam Antikové uschovali veškeré své zbraně, a tak byli spolehlivě ochráněni před jakýmkoli útokem. Nakonec zjistí, že tato základna se nachází na Zemi v Antarktidě. Díky zbrani, která je napájena ZPM, je odražen útok Anubise na Zemi. Bohužel při tomto použití se ZPM vybije, a je proto nutné najít další zdroj.

Dr. Daniel Jackson rozluští adresu brány na ztracené město Antiků – Atlantis – v galaxii Pegasus. Expedice Atlantis, vedená Dr. Weirovou, zajistí město, které se přitom neočekávaně vynoří na hladinu, a začnou prozkoumávat antické technologie i okolní planety.

Po nechtěném probuzení spících Wraithů se Atlantis stává hlavním cílem jejich útoků. Díky tomu, že Wraithové pozemšťany podcenili, byli lidé schopni odrazit první vlnu útoku. Za použití antických technologií města a asgardských technologií na lodích třídy Daedelus vedou lidé s novými spojenci v galaxii Pegasus válku proti Wraithům i proti Asuranům.