Globální oteplování rozvrací klimatický systém

13.04.2014 17:18

Převážná většina odborníků přítomných na mezinárodní vědecké konferenci v anglickém Exeteru se shodla na faktu, že globální oteplování se už dostalo do fáze, kdy začalo rozvracet klimatický systém. Jen málokdo dnes pochybuje o tom, že se situace bude i nadále zhoršovat. Důkazů je celá řada a stále jich přibývá.

"Devět z posledních deseti let bylo těmi nejteplejšími od roku 1861, kdy se začalo s měřením. Emise skleníkových plynů ovlivňují srážky a globální koloběh vody," prohlásil předseda konference Dennis Tirpak. Tirpak zdůraznil, že za současného stavu už nikdo nemůže odmítnout realitu klimatických změn.

Britská ministryně životního prostředí Margaret Beckettová označila zvyšování globální teploty a vážné dopady na podnebí za nevyhnutelné. Otázkou neni zda, ale do jaké míry a jak rychle tyto změny proběhnou.

Zástupci Evropské unie navrhli, aby za hranici, kterou není možné překročit, byl stanoven vzrůst průměrné teploty o dva stupně Celsia v porovnání se stavem před začátkem průmyslové revoluce. Její dosažení označuje za kritické také většina odborníků. Aktualizované odhady přitom předpokládají zvýšení průměrné teploty na Zemi v tomto století až o 11,5 stupňů Celsia.

Evropská unie se snaží najít způsob, jak přimět USA k závazku snížit produkci skleníkových plynů. Spojené státy mají na znečišťování ovzduší oxidem uhličitým největší podíl. Celkové tempo spotřeby přírodních zdrojů je tam dvakrát větší než spotřeba u Evropanů a sedmkrát větší než u obyvatel Asie a Afriky. Americká administrativa se však k jakýmkoli opatřením proti emisím staví odmítavě. Hlavní vědecký poradce prezidenta George Bushe popírá existenci globálního oteplování a případné klimatické změny nepovažuje za nebezpečné. Svým postojem se řadí k výrazně menšinové skupině vědců, kteří o lidském vlivu na klimatický systém pochybují. Jejich skeptické postoje zastupuje několik názorových seskupení. Nejznámější z nich je tzv. Scientific Alliance. Ta 27. ledna tohoto roku zorganizovala setkání skeptiků v Londýně (více zde). Bývalý ředitel americké sítě meteorologických družic Fred Singer při té příležitosti prohlásil: "Skleníkové oteplování způsobené růstem plynných emisí je bezvýznamné. (Oteplování) určitě není důvodem pro poplach. Ani po sto letech není pravděpodobné, že by bylo nějak citelné, a můžeme se mu snadno přizpůsobit."

Bílý dům není jediným místem, kde mají skeptici převahu. Doktor Andrej Illarionov, ruský zástupce na konferenci v Exeteru, dal najevo, že jeho země se na tomto setkání podílí pouze z politických důvodů. Podle něj Rusko podepsalo i Kjótský protokol, s jehož pomocí chce část světa oteplení čelit, jenom proto, "že chceme být přáteli Evropy, nikoli proto, že věříme ve vědu o změně klimatu". Vize globálního oteplování nechává Illarionova klidným. "Lidé mají teplo rádi, a proto Evropané jezdí za dovolenou na jih. Každý, kdo se obává světového oteplení, je zván, aby přišel na Sibiř, a žil tam."