Nevládní organizace se v reakci na povodně na Uničovsku a Šumpersku dohodly na pomoci zaplaveným

02.07.2020 15:28

Nevládní organizace se v reakci na povodně na Uničovsku a Šumpersku dohodly na pomoci zaplaveným. Jejich pracovníci společně navštívili 466 domácností, ze kterých bylo 160 zaplaveno v obytné části domu. Krom finančních příspěvku nejohroženějším, pomohou s vyčištěním víc než 300 studní. Na pomoc vybraly od dárců necelých 2,8 milionu korun.

Spolu s místními hasičskými sbory pomáhaly po osmém červnu i nevládní organizace Adra, Červený kříž, Člověk v tísni, Diakonie, Charita a Maltézská pomoc. Už v prvních dnech po záplavě distribuovali jejich pracovníci a dobrovolníci pitnou vodu, pomáhali s odklízením bahna, zapůjčili nebo darovali místním dezinfekční a čistící prostředky, vysoušeče, nářadí, kolečka, lopaty nebo popelnice, které jim odplavila voda.

V rámci společného mapování později navštívili 466 domácností a u 160 z nich konstatovali zaplavení obytných částí domu. Desítkám z nich poskytovali psychosociální pomoc.

Celkem se do pomoci místním zapojilo 167 dobrovolníků a pracovníků charitativních organizací, kteří při odklízení či mapování následků odpracovali přes 4200 hodin. Navíc přímo v terénu pomáhalo 24 dobrovolníků a skautů, koordinovaných Červeným křížem, kteří na místě vypomáhali celý týden a 30 pracovníků koordinovaných Charitou. Téměř dva týdny pomáhalo v obci Šumvald také 25 dobrovolníků Diakonie, kteří odklízeli povodňové škody především v domácnostech seniorů a také 30 dobrovolníků, kteří se přihlásili přes humanitární organizaci ADRA.

“Naše pomoc má i psychologický aspekt v tom, že lidé zasažení povodněmi vidí, že přicházejí dobrovolníci, kteří jim ve svém volném čase chtějí pomáhat. Byla to pro ně vzpruha, že v tom nejsou sami a že jsou druzí solidární,” hodnotí dvoutýdenní působení na Olomoucku vedoucí humanitární pomoci pro Českou republiku Jarmila Dvořáková z Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Na povodňových účtech charitativních organizací se zatím sešlo necelých 2,8 milionu korun. Z toho na účtu Charity 938 tisíc korun, 170 tisíc korun na kontu Diakonie a na sbírce Adry 375 tisíc korun. Člověk v tísni přispěje na pomoc 300 tisíci z Klubu přátel určeného na rychlou humanitární pomoc. Nadace ČEZ podpořila čištění studní jako jediného zdroje pitné vody zaplaveným obyvatelům částkou 1 milion korun.