Orlík u Humpolce

06.08.2011 10:20

 

Trosky hradu Orlíka, zvaného kdysi dávno Humpolec se pyšní torzem věže, podivuhodně postavené na obranu hradu. Hranolová věž bez oken byla prý postavena rohem proti vstupní bráně.

Však přenesme se o několik staletí, do časů, kdy byl Orlík již pustým hradem. Tenkrát byly lesy plné loupežníků, kteří se ukrývali za stromy a přepadali pocestné, panstvo na koních i kočáry.

Toho roku byl již podzim velice chladný, barevné listí rychle opadlo, foukal prudký severák a stále pršelo. Skupinka loupežníků nevěděla kam hlavu složit, celé dny strávili v mokrých šatech a loupežnické řemeslo je tenkrát přestávalo bavit.

Však jednoho dne, již počátkem zimy, kdy napadl první bílý sníh, se vydali lapkové k opuštěnému hradu Orlíku. Nikde, nikdo nebyl, a proto se muži ukryli ve věži. Rozdělali si oheň a usedli kolem. Skromně pojedli a unaveni přívětivým teplem usnuli.

Venku byla mrazivá noc a z nebe se snášel sníh. Měsíc bledě zářil a jeho světlo dopadalo dírou ve stěně až dovnitř hradní věže. Zvony právě odbíjeli půlnoc, když se jeden z loupežníků probudil a počal se rozhlížet kolem sebe. Poprvé viděl, jaký úkryt si našli.

V paprsku měsíčního světla spatřil, že se na kamenném stole v koutě něco bělá. Šel tedy blíž a vzal do ruky cosi bílého. Za okamžik zjistil, že drží lidskou lebku. Tuze se polekal a když najednou lebka zacvakala zuby a v rohu věže se rozzářila dvě světýlka, hrozně se loupežník vystrašil a počal křičet jako, když ho na nože berou.

Všichni jeho přátelé se v té chvíli probudili a poté, co spatřili lebku, o kus dál i několik kostí a uslyšeli strašidelné houkání, utíkali pryč, jak jen nejrychleji dovedli...