Poslední zvonění

08.10.2018 15:38

 

Cíle pařížské klimatické dohody z roku 2015, které mají udržet nárůst teploty pod dvěma stupni Celsia, lze dosáhnout jen pomocí rychlých a dalekosáhlých změn ve všech oblastech společnosti. Plán udržet růst teplot pod 1,5 stupně je již nereálný a oteplení se blíží třem stupňům, varovala zpráva zveřejněná v pondělí na závěr zasedání Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) v jihokorejském Inčchonu.

Evropská komise v reakci na zveřejnění zprávy uvedla, že bude proti klimatickým změnám bojovat a očekává to i od ostatních. „Všichni zúčastnění musí zvýšit úsilí ve vztahu k příslibům učiněným v pařížské dohodě,” uvedli příslušní eurokomisaři Miguel Arias Caňete a Carlos Moedas, „jelikož neexistuje žádná planeta B, záchrana naší planety Země by měla být prvořadou misí.” Komise hodlá v listopadu představit strategii, jejímž cílem bude snížení emisí oxidu uhličitého.

Zpřísňování cílů v oblasti ochrany klimatu odmítá v EU například Německo. Ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová nicméně uvedla, že v boji s oteplováním Země nelze ztrácet čas: „Následující roky jsou rozhodující, aby se naše planeta nedostala z rovnováhy.”

Zpráva dodává, že cílů nelze dosáhnout bez zapojení jednotlivců, kteří by měli kupovat méně mléka a mléčných výrobků, více využívat lokálních a sezónních potravin, používat elektromobily a na kratší vzdálenosti chodit nebo jezdit na kole, cestovat vlaky a autobusy místo letadla, sušit prádlo na sušáku, a ne v sušičce, a bydlet v nízkoenergetických domech.