Radyně

15.08.2014 17:51

 

 

Podle pověstí byl hrad Radyně založen Ušatým Radoušem. Byl krutý a nehezký. Měl dlouhé oslí uši a z úst mu vykukovaly dlouhé kančí zuby.

I přesto že byl ošklivý, se brzy oženil. Nebyla to však svatba veselá, Radouš si bral dívku, která ho nechtěla ani vidět, natož s ním žít. Byla to dcera vesnického krejčího a Radouš ji jednoho dne unesl na svůj hrad.

Uplynul rok a Radoušovi a nešťastné dívce se narodil syn. Avšak když děťátko Radouš poprvé uviděl a spatřil, že má stejné oslí uši a kančí zuby jako on, zabil ženu i dítě.

Netrvalo dlouho a Radouš opět vyšel z hradu do vsi a unesl další dívku. Čas plynul a dívka povila dceru.

Radouš se stejně jako poprvé běžel podívat na právě narozené miminko, a když zjistil, že je zase stejným způsobem zohaveno, zopakoval i on svůj krutý čin.

Tak se také stalo ještě několikrát, až sedmé manželce se podařilo i s novorozenětem utéct. A od té doby se už Radouš nevydával do vsi proto, aby unesl nějakou dívku. Tenkrát již ztratil všechnu naději, že by se mu mohlo narodit dítě stejné jako ostatní.

Jediné, co po sobě Radouš zanechal, bylo šestnáct tajných podzemních chodeb, ve kterých je skryt jeho poklad. Ohromné bohatství, ukryté pod hradem, hlídá již dlouhé věky lakotný lichvář, zakletý do černého psa, a duch samotného Radouše, který ani po smrti nenašel věčný klid. Přízrak Ušatého Radouše se na Radyni zjevuje v pravé poledne a nad hradem se vždy přežene silná bouřka.