Světový džihád: náboženství, politika nebo byznys?

08.02.2015 11:28

Tábory na přípravu wahhábitů už dávno a úspěšně působí v mnoha evropských zemích, jako ostatně i po celém světě. Úřady evropských zemí na to buď přivírají oči, nebo záměrně zamlčují fakta. Vyšetřování Hlasu Ruska potvrdilo, že džihád už je v Evropě.

Fakta svědčí o tom, že radikální islamisté ve Francii jsou stále aktivnější. Evropské úřady však raději zavírají oči na tento globální problém – po každém útoku teroristů se tvrdí, že jde o ojedinělý případ. Podobného názoru se přidržuje mj. odborník ústavu European Security Intelligence and Strategy Center Alain Chouet:
Ano, jsou mladí lidé, kteří projevují v internetu zájem o činnost Al Káidy. Není třeba ale přehánět rozsah tohoto jevu: ve srovnání s mnohamilionovou muslimskou obcí ve Francii nejsou tyto případy početné. Nicméně podnikli jsme policejní a právní opatření, která nám umožňují jednat s velkým předstihem. Máme síť vnitřní politické rozvědky, která má úplnou představu o tom, co se děje v „rizikových obcích“. Spojení právních a vnitřních výzvědných možností nám umožňuje ostře sledovat všechny, kdo by mohli být v této oblasti nebezpeční. Neznamená to, že jde o teroristy, jde nejspíše o ty, kdo by se mohl podlehnout pokušení připojit se k bojovníkům džihádu.

A ze sousední Belgie vypadá situace ve Francii zcela jinak, řekl v interview pro Hlas Ruska čestná prezidentka belgického senátu Anne-Marie Lizinová:

Ve Francii a v Belgii se i nadále rekrutuje mládež a lidé středního věku pro operace ve jménu džihádu. Lidé jdou bojovat za peníze, jsou jisté mocnosti, které podobné operace platí. Odváděním branců se zabývají lidé sunnitského vyznání a extremistického založení, o to se jednoznačně stará Saúdská Arábie.
•Sýrie: 50 Italů bojuje se syrskými rebely
•Islamisté verbují Evropany do války v Sýrii
•Belgičané poprvé bojují po boku al-Káidy v Sýrii
•Moskva a Damašek si vyměňují informaci o zahraničních žoldácích v Sýrii

Ještě více šokující údaje uvádí ve své knize Zabloudilí (Les Égarés) francouzský novinář Jean-Michel Vernochet. Zjistil, že v poslední době bylo ve Francii vyškoleno asi 400 ozbrojenců-wahhábitů, kteří šli bojovat za syrskou opozici. Dříve či později se vrátí domů, sotva ale budou chtít žít jako obyčejní lidé. Takže džihád je podle názoru Vernocheta už u dveří evropských měst, úřady však i nadále dělají, jakoby se nic nestalo. Víc než to: v případě Francie jde už nejen o teroristické akce, tvrdí novinář. Podle jeho údajů Katar, stejně jako Saúdská Arábie, pomalu skupují Francii. Kataru už patří fotbalový klub Paris Saint-Germaine, část akcií finančního obra Vinci a cenné papíry ropné společnosti Total. Vernochetova prognóza je následující: Francouzi se nemají divit tomu, když je za 10 let budou vyhánět na muslimskou modlitbu obušky, když bude zbořena katedrála Notre-Dame a vykáceny vinice, a když budou jejich ženy a dcery oblečeny do čádoru. Bude to už nová, wahhábitská Francie.

V nejbližších letech se může stát Balkán „horkým bodem“ radikálního islámu v Evropě. Ve středu pozornosti expertů se ocitla v posledních měsících Černá Hora. Z této tiché lázeňské republiky přicházejí v poslední době ustavičně zprávy o aktivitě zastánců radikálního islámu.

Třeba zcela nedávno se objevila informace o zadržení rodiny Srbů, kteří přijali wahhábitskou ideologii a zvyky. Při prohlídce našli u pána domu a jeho zetě zbraně a munici. Jak vyšlo najevo, oba muži jezdili periodicky „válčit do Sýrie“, aby podpořili své ideové druhy ve válce proti Bašáru Asadovi.

Asi ve stejné době se konal na severu Černé Hory nedaleko hranice s Kosovem tradiční sraz wahhábitů. Probíhal pod vlajkami Turecka a Saúdské Arábie. Podle nejnovějších údajů je nyní v severovýchodních oblastech Černé Hory (převážně muslimských a nejchudších v zemi) nejméně 200 stoupenců radikálního islámu. Zdálo by se, že to není mnoho. Národní bezpečnostní agentura je však znepokojena růstem podobných nálad a prohlašuje o přímém ohrožení země.

A v Bosně a Hercegovině se wahhábité často trénují ve školních sportovních halách. Bylo dokázáno, že ozbrojenci vycvičení na území Bosny a Hercegoviny se podíleli na explozích vlaků v Madridu v r. 2004. Na tělech ozbrojenců zavražděných v Sýrii nacházejí často bosenské pasy. Poslední podobná zpráva pochází ze 27. září tohoto roku.

Radikální islámismus je znám také v Makedonii. Podle údajů makedonského experta pro bezpečnost Ivana Babanovského byly tábory Al Káidy v té části území republiky, kterou kontrolovali teroristé z Armády národního osvobození. Jde o oddíly, které vtrhly z Kosova do Makedonie v r. 2001. Mimochodem, v Kosovu se i nyní cvičí ve velkém táboře nedaleko Kačanika dobrovolníci, kteří se chystají na válku do Sýrie.

Připomeneme, že „Nezávislé Kosovo“ je projektem USA a jejich spojenců, a sotva se tam něco děje bez jejich vědomí. A to je bohužel jen jeden bod v rozsáhlém zeměpisu táborů na přípravu ozbrojenců, které financuje Západ, podotkl v interview pro Hlas Ruska německý expert doktor Hans Krech:

Na toto téma je velmi zajímavý referát úctyhodného amerického časopisu Defense and Foreign Affair Strategic Policy, který byl uveřejněn před pár měsíců. Máme-li věřit tomuto referátu, připravují zvláštní služby USA v Jordánsku už po mnoho měsíců 3000 ozbrojenců pro tažení na Damašek. Jednou se už o to pokusili, uvízli však v bojích s jinými povstaleckými seskupeními, která jim znemožnila ofenzívu. A v arabských časopisech jsem četl, že také francouzské zvláštní služby jsou zapojení do příprav oddílů ozbrojenců.

Dávno není tajemstvím, že ve východních spojeneckých zemích NATO vzniká fakticky nástupiště bojovníků al-Káidy, řekl Hlasu Ruska expert na Blízký Východ Stanislav Tarasov:
Turecko nejdřív popíralo existenci na svém území teroristických skupin. Avšak podle vývoje událostí v Sýrii začal americký, evropský a pak i turecký tisk přiznávat, že v pohraničních pásmech existují tábory, kde cvičí bojovníky nebo je přepravují z různých zemí, zejména z Libanonu.

Fakta, jež potvrzují účast Ankary ve výcviku bojovníků, se podařilo získat také ochráncům lidských práv z Human Rights Watch. Organizace vyzvala tureckou vládu, aby tvrdě zasáhla, řekl Hlasu Ruska expert na Sýrii a Libanon Lama Fakih:
Podařilo se nám zjistit, že se skupina lidí, napojených na vraždu 190 civilistů, skládala z cizích žoldáků, kteří se podle našeho mínění dostali do Sýrie z Turecka. Zjistili jsme rovněž, že několik lidí, kteří to financovali, činili tak ze zemí Perského zálivu.

Díky štědrému financování získaly teroristické skupiny, jež jsou napojeny na al-Káidu, doslova druhý dech. Sýrie se stala polygonem pro výcvik nováčků v bitevních podmínkách, řekl tuniský politolog Mohamed Jásin al-Džilasi:

Od začátku syrské krize bylo v několika zemích zahájeno organizované verbování bojovníků. Takových středisek je zvlášť mnoho v Libyi a Tunisku. Bojovníky z nich přepravují přes Turecko a Jordánsko do Sýrie. Z Tuniska jich odchází na tisíce. V Libyi byly vytvořeny velmi dobře technicky vybavené základny, kde bojovníci absolvují plný kurs výcviku. Trénují je členové al-Káidy, jež přicházejí ze sousedního Alžírska.

Hlavní „finančníci“ džihádu nechtějí soudě podle všeho brát z ničeho ponaučení. Připomeneme, že první islámský expediční sbor byl sestaven za podpory USA již za afghánské války 1979-1989. Několik desítek tisíc vojáků z arabských států a rovněž Pákistánců válčilo proti sovětské armádě za aktivní podpory západních a blízkovýchodních tajných služeb. A pak začal prudký výbuch násilí: k teroristickým útokům docházelo v Saúdské Arábii, Egyptu, Alžírsku, Maroku. Pak přišlo „černé září“ 2001 v USA, exploze v Madridu, Londýnu, nedávný teroristický útok v Bostonu. Nicméně je Západ dosud přesvědčen, že „noví mudžahedíni“ jsou pouhými loutkami v jeho rukou. A nevidí, že provázky jsou dávno přetrhány.