Zašifrované poselství od samotného Stvořitele vesmíru

16.03.2018 23:28

 

Carl Sagan byl známý astronom, spolupracovník kosmické agentury NASA v jejích lepších časech, spoluautor programů mnoha úspěšných kosmických sond k jiným planetám. Proslavil se také jako popularizátor astronomie a autor mnoha neortodoxních hypotéz o podobách života ve vesmíru. Tu nejbláznivější z nich se ale ani on neodvážil vyslovit vážně, a tak ji alespoň použil jako základní myšlenku svého jediného sci-fi románu Kontakt, který vyšel v roce 1985. Námět pak pod stejným názvem zfilmoval režisér Robert Zemeckis s Jodie Foster v hlavní roli.

Zemeckisovo zpracování bylo působivé, ale nejbláznivější Saganův nápad se z něj vytratil. V literární předloze se totiž tvrdí, že v čísle "pí", které vyjadřuje poměr mezi obvodem a poloměrem kruhu, je zašifrované poselství od samotného Stvořitele vesmíru.

A další takové zprávy obsahují jiná iracionální čísla, která také mají za desetinnou čárkou nekonečně mnoho neperiodických míst, například základ přirozených logaritmů "e".

Právě této myšlenky se chopil Paul Davies. Jen s tím rozdílem, že podle něj stejným způsobem mohli mimozemšťané zašifrovat zprávu do struktury DNA, která je základem dědičnosti všech živých organismů. Informace o podobě každého tvora tu uchovává sled čtyř bází - a kdybychom v nějaké části této molekuly našli takové uspořádání, které nemá biologické opodstatnění, ale zato jeví matematickou pravidelnost (například by se střídaly stejně dlouhé série jednotlivých bází), pak by to mohlo být upozornění na začátek zprávy. Podle Daviese by takové poselství uchované v živých, stále se množících buňkách bylo trvalejší než nápis v kameni.