Zelená dohoda pro Evropu

10.12.2019 16:22

 

Stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě je největší výzvou a příležitostí naší doby. V zájmu dosažení tohoto cíle představila Evropská komise Zelenou dohodu pro Evropu, ambiciózní balíček opatření, který by měl evropským občanům a podnikům umožnit plně využívat výhod, které s sebou přináší přechod na udržitelnější, ekologičtější hospodářství. Opatření, která jsou součástí prvotního plánu klíčových politik, zahrnují výrazné snížení emisí, investice do špičkového výzkumu a inovací a ochranu přírodního prostředí evropského kontinentu.

Zelená dohoda může být společně s investicemi do ekologických technologií, udržitelnými řešeními a inovativními podniky novou strategií EU pro růst. Abychom dosáhli cílů stanovených v této dohodě, je naprosto nezbytné aktivní přístup a odhodlání široké veřejnosti a všech zainteresovaných stran.

Zelená dohoda pro Evropu představuje především začátek cesty vedoucí k sociálně spravedlivému přechodu na takovéto hospodářství. Je formulována tak, aby zaručila, že z chystaných změn nemalého rozsahu bude mít prospěch každý občan i každý region.